Det finns ingen enskild utbildning eller kurs som ger jobb som kapitalförvaltare. De allra flesta förvaltare har långa och gedigna ekonomiutbildningar på akademisk nivå. Därefter krävs att man är duktig på det man gör i praktiken, för att få förtroendet att förvalta större kapital.
Först och främst – vad gör en kapitalförvaltare?
I korthet så avslöjas den huvudsakliga uppgiften i yrkestiteln. En kapitalförvaltare förvaltar kapital och är ansvarig för att ta fram en god investeringsstrategi. Målet med strategin är att få kapitalet att växa med hänsyn till kundens mål och, inte minst, risktolerans. Huvudsakliga arbetsuppgifter är till exempel följande:
- Hålla koll på marknaden.
Målet är att analysera marknaderna och ha en god förståelse för hur de fungerar. Han eller hon bör hålla sig à jour med nyheter och förändringar på marknaden som kan påverka klientens portfölj. - Hantera klienternas portföljer.
Det är förvaltarens uppgift att köpa och sälja på klientens vägnar för att få kapitalet att växa i enlighet med strategin, som i hög grad är baserad på hur stora risker klienten vill ta och målen som denne har. - Riskhantering.
Att hantera risker och göra avvägningar kan medföra ganska svåra beslut för en förvaltare. Det ska göras i enlighet med klientens önskemål.
Räcker det med bra utbildning för att bli en kapitalförvaltare?
En lång och gedigen utbildning inom ekonomi på akademisk nivå är inte sällan ett krav för att få förtroende av såväl klienter som arbetsgivare. En kandidatexamen inom ett eller flera områden är något som många har – men en masterexamen kan också vara till stor hjälp. Det finns inte en och samma ”kapitalförvaltare-utbildning” som alla inom yrket går. Det gäller att skaffa sig tillräckliga kunskaper för att förstå marknaden och för att få förtroende att hantera större portföljer.
Så mycket tjänar man
Lönen varierar ganska stort med ett snitt på ca 77 000 kronor i månaden, enligt en källa som för statistik över löner. Samma källa anger att kvinnors lön är 79 % av männens, och att det har skett 35-procentig löneutveckling sedan 2015. Här framkommer det också att ungefär fyra femtedelar av kapitalförvaltare har en eftergymnasial utbildning. Enligt den informationen är det alltså inte omöjligt att få ett jobb inom yrket utan en akademisk utbildning – men det står samtidigt klart att den stora majoriteten har det.